Home » » Facebook ca sursă de scam

Facebook ca sursă de scam

Este Facebook un spațiu sigur pe web? Răspunsul în continuare.

Cuvinte cheie: Facebook, Mark Zuckerberg, scam, securitate, advertorial, gratis, încredere, bani.

Cine nu activează astăzi pe Facebook? Serviciul a ajuns atât de popular încât se spune că cine nu are cont pe el, nu există. Ei bine, eu exist. Drept care mai intru uneori pe acolo, să văd ce se mai petrece și să socializez. Pentru că, chiar dacă sunt geek, eu am viață socială.

Bun. Intrând ceva mai devreme pe Facebook, văd un anunț care îmi captează imediat atenția:

facebook scam
și nu într-una, ci în două variante (și poate or mai fi, dar n-am stat să tot dau refresh):

facebook scam
Nu știu voi cum sunteți, dar eu când aud de bani, femei sau mașini, ciulesc urechile. Dacă voi nu, atunci sunteți defecți. Deci, cuprins de entuziasm că în sfârșit o să-mi curgă banii cu carul din cer fără să fac nimic, am dat rapid click pe linkul din imagine. Noa, cam unde credeți c-am ajuns?

scam - castiga bani online

Aparent pe pagina unei publicații cu știri și informații din domeniul economic. Avem prezentarea unei metode de a face bani pe internet, urmează o serie de comentarii cărora nu le-am mai făcut screen,  la sfârșit un link spre o altă pagină (dați click pe imagini pentru mărire):

scam - castiga bani online

Deci prima pagină, aia de știri economice, face reclamă acestui Câștigă bani făcând sondaje, poate chiar reclamă plătită (pentru că sus scria Advertorial). Pare că o fi ceva de capul ei, dacă o publicație serioasă îi aloca un întreg articol, nu?

Mirajul însă se risipește de îndată ce încerci să ajungi pe pagina principală a site-ului de știri. Pentru că indiferent pe ce dai click, pe siglă, pe orice link, ajungi tot la pagina cu verde, simbol al dolarului, bogăției, ierbii verzi de primăvară și ce-o mai fi. Urmează o inspecție mai atentă a domeniului: stirieconomice.mypressonline.com. Ia ghiciți, ce site de știri se află la acest domeniu? Ați ghicit: nici unul, tot site-ul constă dintr-o singură pagină, făcută se semene a porțiune de site de știri și plină cu linkuri spre pagina a doua. Unul dintre cele mai ieftine scam-uri pe care le-am văzut.

Domeniul mypressonline.com se rezolvă la runhosting.com, o firmă de hosting care include un pachet gratuit. Pe acest pachet oricine își poate face un site de forma ceva.mypressonline.com. Pentru a demonstra asta, mi-am făcut cont la ei și mi-am creat site-ul lotus.mypressonline.com, pe care chiar vă invit să-l vizitați că n-am de gând să-l șterg:

exemplu host free
Nici cu al doilea site, care la ieșire îți cere să confirmi că într-adevăr vrei să ieși și își oferă un discount dacă rămâi, lucrurile nu sunt mai breze. Domeniul, tot gratuit (vezi .tk), se rezolvă la serverele awardspace.com, unde de asemenea îți poți găzdui un site gratis. De data asta n-am mai făcut unul, vi-l puteți face singuri dacă vreți să vedeți că se poate (și că puteți avea propriul vostru site gratis, yeeey!!).

Concluzia? Să zicem că sunt hacker, tocmai am creat un virus și vreau să-l răspândesc cât mai rapid pe net, cât e cald și nu-l detectează antivirușii. Cum fac? Păi sigur, am la dispoziție canalele clasice: rețelele p2p, site-urile warez/porno șamd. Dar asta durează. În schimb, dacă sunt dispus să plătesc o mică sumă, pot să-mi fac reclamă pe Facebook. Ia uitați-vă la numărul de like-uri din primele două imagini...

Mark Zuckerberg, Facebook.

4 comments:

  1. Da, mai ales că anunțul rulează în continuare. Dar în mare, asta spune ceva despre Facebook.

    RăspundețiȘtergere
  2. Превныв казато оревных | Мший Игратавомомный | НМноца, ННМаных
    НМИгратавомомных. titanium oxide Превных. Превных. seiko titanium Превных. Превных. titanium muffler Превных. titanium mens wedding band Превных. Превных. Превных. Превны� edc titanium

    RăspundețiȘtergere

-->