Home » , » Șablonul eBusiness

Șablonul eBusiness

Despre șablonul/tema folosită de acest blog.

Cuvinte cheie: șablon, temă, ebusiness, blogger, blog.

Site-ul web pe care îl citiți în acest moment și care poartă numele de Octet este un blog; în particular un blog pe platforma Blogger. Faptul că e blog înseamnă că are anumite particularități legate de conținut: articolele sunt afișate invers cronologic (întocmai ca la un jurnal, ziar sau revistă), autorul lor le poate atașa etichete (ceea ce echivalează cu încadrarea lor în anumite categorii), cititorii pot afișa doar articolele dintr-o anumită categorie, consulta arhiva blogului, lăsa comentarii la fiecare articol etc. Dincolo de aceste elemente comune oricărui blog, aspectul exterior poate să difere foarte mult de la caz la caz, în funcție de tema pe care blogul o folosește.

O temă este o colecție de fișiere (css, scripturi java, coduri html sau php etc) care permit blogului să arate într-un anumit mod și nu în altul, să aibă anumite haine, care îi conferă, dacă vreți, un anumit ambajal. În cazul platformei Blogger, o temă se compune dintr-un singur fișier cu extensia xml, sau cel puțin dintr-un singur fișier vizibil (pentru că adeseori în acel fișier există referințe la imagini și scripturi încărcate pe alte pagini web). Din acest motiv temele Blogger se numesc șabloane (templates în limba engleză).

Tema sau șablonul pe care îl folosește la momentul actual blogul Octet se numește eBusiness. Este un șablon gratuit, creat de Klodian, căruia i-am adus câteva modificări. Per ansamblu e un șablon ok, cu un aspect plăcut, cald, simplu, ceea ce-mi place, eu fiind un fan al simplității. Pe de altă parte nu-i chiar designul meu de vis, tema virtuală pereche, etc, așa că dacă pe viitor voi găsi un alt șablon mai frumos, există toate șansele să-l schimb. Până atunci însă îl las că oricum n-am nimic de pierdut.

sablonul eBusiness

Cum spuneam, am adus câteva modificări acestul șablon. În primul rând, am creat un efect de magazin pe pagina principală. Asta înseamnă că, în loc să se afișeze articolele integral, se afișează doar câteva rânduri din ele, plus o imagine la dimensiuni reduse (dacă există). De precizat aici că pe de o parte acest efect nu exista la șablonul original, în ciuda imaginii de pe site-ul sursă, și pe de alta imaginile nu sunt micșorate disproporționat, cum puteți vedea pe majoritatea șabloanelor Blogger. Mai departe, am modificat afișajul comentariilor, care acum arată, zic eu, mult mai bine. Nu la fel de vizibil dar foarte important, am optimizat SEO titlurile articolelor. În fine, am cosmetizat puțin, pe ici pe colo, aspectul general și anumite iconițe, plus încă câteva modificări minore pe care nu le mai țin minte acum. Și, pentru că am ajuns și aici, am modificat footer-ul.

În general footer-ul (partea de jos a) unui șablon acordă credit autorului acelui șablon și este considerat de prost gust să îl modifici (în cazul temelor gratuite). În cazul acestul șablon, footer-ul conținea următoarele:

Copyright (c) 2012 Octet. Designed by Autoradio Adapter and autoradio radioblenden, Antennenadapter, we like you.

Avem un link spre blogul de față și niște linkuri spre unii sponsori. Totuși, respectivii sponsori nu sunt ei autorii acestui șablon, așa cum reiese din formulare. Intenția de a-i exonera de orice suspiciuni ale lui Google și de a întări linkurile spre ei are ca rezultat o mică ocolire a eticii, căci informația oferită este falsă. Având în vedere acest lucru și faptul că șablonul utilizat nu este cel original, ci o modificare a lui, am corectat footerul, adăugând un link autorului șablonului și eliminând linkurile către sponsori. Ele vor rămâne aici, în acest articol, chiar și după ce voi schimba tema. N-aș putea face o estimare de ansamblu asupra câștigului sau pierderii pe care o vor resimți respectivii sponsori ca urmare a acestei modificări dar asta e.

Cu acest articol am făcut primul pas în domeniul șabloanelor Blogger. Un domeniu asupra căruia intenționez să revin pe viitor.

1 comments:

  1. I want to make a website Please refer me a best web development company which also offer me cheap web hosting in UAE.
    e.g. Web Hosting Company in UAE

    RăspundețiȘtergere

-->