Șablonul eBusiness

Despre șablonul/tema folosită de acest blog.

Cuvinte cheie: șablon, temă, ebusiness, blogger, blog.

Site-ul web pe care îl citiți în acest moment și care poartă numele de Octet este un blog; în particular un blog pe platforma Blogger. Faptul că e blog înseamnă că are anumite particularități legate de conținut: articolele sunt afișate invers cronologic (întocmai ca la un jurnal, ziar sau revistă), autorul lor le poate atașa etichete (ceea ce echivalează cu încadrarea lor în anumite categorii), cititorii pot afișa doar articolele dintr-o anumită categorie, consulta arhiva blogului, lăsa comentarii la fiecare articol etc. Dincolo de aceste elemente comune oricărui blog, aspectul exterior poate să difere foarte mult de la caz la caz, în funcție de tema pe care blogul o folosește.

O temă este o colecție de fișiere (css, scripturi java, coduri html sau php etc) care permit blogului să arate într-un anumit mod și nu în altul, să aibă anumite haine, care îi conferă, dacă vreți, un anumit ambajal. În cazul platformei Blogger, o temă se compune dintr-un singur fișier cu extensia xml, sau cel puțin dintr-un singur fișier vizibil (pentru că adeseori în acel fișier există referințe la imagini și scripturi încărcate pe alte pagini web). Din acest motiv temele Blogger se numesc șabloane (templates în limba engleză).

Tema sau șablonul pe care îl folosește la momentul actual blogul Octet se numește eBusiness. Este un șablon gratuit, creat de Klodian, căruia i-am adus câteva modificări. Per ansamblu e un șablon ok, cu un aspect plăcut, cald, simplu, ceea ce-mi place, eu fiind un fan al simplității. Pe de altă parte nu-i chiar designul meu de vis, tema virtuală pereche, etc, așa că dacă pe viitor voi găsi un alt șablon mai frumos, există toate șansele să-l schimb. Până atunci însă îl las că oricum n-am nimic de pierdut.

sablonul eBusiness

Cum spuneam, am adus câteva modificări acestul șablon. În primul rând, am creat un efect de magazin pe pagina principală. Asta înseamnă că, în loc să se afișeze articolele integral, se afișează doar câteva rânduri din ele, plus o imagine la dimensiuni reduse (dacă există). De precizat aici că pe de o parte acest efect nu exista la șablonul original, în ciuda imaginii de pe site-ul sursă, și pe de alta imaginile nu sunt micșorate disproporționat, cum puteți vedea pe majoritatea șabloanelor Blogger. Mai departe, am modificat afișajul comentariilor, care acum arată, zic eu, mult mai bine. Nu la fel de vizibil dar foarte important, am optimizat SEO titlurile articolelor. În fine, am cosmetizat puțin, pe ici pe colo, aspectul general și anumite iconițe, plus încă câteva modificări minore pe care nu le mai țin minte acum. Și, pentru că am ajuns și aici, am modificat footer-ul.

În general footer-ul (partea de jos a) unui șablon acordă credit autorului acelui șablon și este considerat de prost gust să îl modifici (în cazul temelor gratuite). În cazul acestul șablon, footer-ul conținea următoarele:

Copyright (c) 2012 Octet. Designed by Autoradio Adapter and autoradio radioblenden, Antennenadapter, we like you.

Avem un link spre blogul de față și niște linkuri spre unii sponsori. Totuși, respectivii sponsori nu sunt ei autorii acestui șablon, așa cum reiese din formulare. Intenția de a-i exonera de orice suspiciuni ale lui Google și de a întări linkurile spre ei are ca rezultat o mică ocolire a eticii, căci informația oferită este falsă. Având în vedere acest lucru și faptul că șablonul utilizat nu este cel original, ci o modificare a lui, am corectat footerul, adăugând un link autorului șablonului și eliminând linkurile către sponsori. Ele vor rămâne aici, în acest articol, chiar și după ce voi schimba tema. N-aș putea face o estimare de ansamblu asupra câștigului sau pierderii pe care o vor resimți respectivii sponsori ca urmare a acestei modificări dar asta e.

Cu acest articol am făcut primul pas în domeniul șabloanelor Blogger. Un domeniu asupra căruia intenționez să revin pe viitor.

Facebook ca sursă de scam

Este Facebook un spațiu sigur pe web? Răspunsul în continuare.

Cuvinte cheie: Facebook, Mark Zuckerberg, scam, securitate, advertorial, gratis, încredere, bani.

Cine nu activează astăzi pe Facebook? Serviciul a ajuns atât de popular încât se spune că cine nu are cont pe el, nu există. Ei bine, eu exist. Drept care mai intru uneori pe acolo, să văd ce se mai petrece și să socializez. Pentru că, chiar dacă sunt geek, eu am viață socială.

Bun. Intrând ceva mai devreme pe Facebook, văd un anunț care îmi captează imediat atenția:

facebook scam
și nu într-una, ci în două variante (și poate or mai fi, dar n-am stat să tot dau refresh):

facebook scam
Nu știu voi cum sunteți, dar eu când aud de bani, femei sau mașini, ciulesc urechile. Dacă voi nu, atunci sunteți defecți. Deci, cuprins de entuziasm că în sfârșit o să-mi curgă banii cu carul din cer fără să fac nimic, am dat rapid click pe linkul din imagine. Noa, cam unde credeți c-am ajuns?

scam - castiga bani online

Aparent pe pagina unei publicații cu știri și informații din domeniul economic. Avem prezentarea unei metode de a face bani pe internet, urmează o serie de comentarii cărora nu le-am mai făcut screen,  la sfârșit un link spre o altă pagină (dați click pe imagini pentru mărire):

scam - castiga bani online

Deci prima pagină, aia de știri economice, face reclamă acestui Câștigă bani făcând sondaje, poate chiar reclamă plătită (pentru că sus scria Advertorial). Pare că o fi ceva de capul ei, dacă o publicație serioasă îi aloca un întreg articol, nu?

Mirajul însă se risipește de îndată ce încerci să ajungi pe pagina principală a site-ului de știri. Pentru că indiferent pe ce dai click, pe siglă, pe orice link, ajungi tot la pagina cu verde, simbol al dolarului, bogăției, ierbii verzi de primăvară și ce-o mai fi. Urmează o inspecție mai atentă a domeniului: stirieconomice.mypressonline.com. Ia ghiciți, ce site de știri se află la acest domeniu? Ați ghicit: nici unul, tot site-ul constă dintr-o singură pagină, făcută se semene a porțiune de site de știri și plină cu linkuri spre pagina a doua. Unul dintre cele mai ieftine scam-uri pe care le-am văzut.

Domeniul mypressonline.com se rezolvă la runhosting.com, o firmă de hosting care include un pachet gratuit. Pe acest pachet oricine își poate face un site de forma ceva.mypressonline.com. Pentru a demonstra asta, mi-am făcut cont la ei și mi-am creat site-ul lotus.mypressonline.com, pe care chiar vă invit să-l vizitați că n-am de gând să-l șterg:

exemplu host free
Nici cu al doilea site, care la ieșire îți cere să confirmi că într-adevăr vrei să ieși și își oferă un discount dacă rămâi, lucrurile nu sunt mai breze. Domeniul, tot gratuit (vezi .tk), se rezolvă la serverele awardspace.com, unde de asemenea îți poți găzdui un site gratis. De data asta n-am mai făcut unul, vi-l puteți face singuri dacă vreți să vedeți că se poate (și că puteți avea propriul vostru site gratis, yeeey!!).

Concluzia? Să zicem că sunt hacker, tocmai am creat un virus și vreau să-l răspândesc cât mai rapid pe net, cât e cald și nu-l detectează antivirușii. Cum fac? Păi sigur, am la dispoziție canalele clasice: rețelele p2p, site-urile warez/porno șamd. Dar asta durează. În schimb, dacă sunt dispus să plătesc o mică sumă, pot să-mi fac reclamă pe Facebook. Ia uitați-vă la numărul de like-uri din primele două imagini...

Mark Zuckerberg, Facebook.

Disney a închis studiourile LucasArts

Everything that has a begining, has an end - sună o replică dintr-un alt film. Disney a închis la 3 aprilie anul curent studiourile LucasArts, pe care le cumpărase (la pachet cu compania mamă, Lucasfilm) în octombrie anul trecut. Știrea a apărut recent pe o serie de portaluri, forumuri și bloguri de jocuri, dar zvonul despre iminenta închidere a început să circule încă din martie, când Disney a pus pe stop toate proiectele LucasArts.


Au rămas pe drumuri circa 150 de programatori. Mai arzător pentru gameri este faptul că închiderea înseamnă și finalul pentru StarWars 1313. Motivele par a fi pecuniare: deși unii consideră jocurile LucasArts peste medie, studiourile nu au mai adus aceleași profituri în ultimii ani, intrând cumva din acest punct de vedere pe o linie moartă.

Lucasfilm rămâne neafectată. În particular putem spera la continuarea seriei Star Wars, cu promisul Star Wars VII din 2015.

Ce este un blog

În articolul de start am comis o greșeală: am scris în stânga mea se află un blog mare în loc de un bloc mare. Și dacă tot l-am pomenit, să purced la a explica termenul.

blog
Blogul este un site al cărui conținut se actualizează de regulă des. Conceptul cel mai apropiat din offline este acela de ziar sau revistă; de altfel cuvântul blog s-a format prin contracția expresiei web log (adică jurnal web). Oricine are acces la internet își poate deschide un blog. Mulți chiar o fac, după care scriu pe ele diverse lucruri, de la recenzii de filme până la cum și-au petrecut weekend-ul trecut. În general articolele unui blog pot fi grupate pe categorii (sau li se pot atașa diverse etichete) iar cititorii blogului vor avea posibilitatea de a afișa articolele dintr-o anumită categorie. Informațiile statice, adică care se schimbă rar, pot fi scrise în pagini; un exemplu este o pagină cu date despre autorul blogului. Pe pagina principală a unui blog sunt afișate ultimele articole scrise, în ordine invers cronologică (ultima postare fiind afișată cel mai sus). Postările vechi sunt însă și ele accesibile navigând pe paginile următoare, accesând arhiva blogului,căutând un cuvânt cheie etc.

Blogurile sunt foarte răspândite; datorită popularității lor au apărut multe platforme gratuite de bloging care fac „meseria” de blogăr o joacă de copiii chiar și pentru cei fără prea multe înclinații tehnice. Două dintre cele mai cunoscute astfel de platforme sunt Blogger și WordPress. Prima, achiziționată de Google pe vremea când se numea BlogSpot, este oarecum mai simplă și poate din acest motiv mai potrivită începătorilor sau celor ce nu doresc să investească bani nici măcar în găzduire. Tot ce trebuie să faci pentru a avea un blog pe Blogger este să-ți faci un cont Google (dacă nu ai deja), să alegi o temă (adică un șablon, un design) pentru blogul tău și să începi să scrii. Blogul va fi găzduit pe serverele Google; în plus, dacă deții un domeniu, îl poți atașa blogului, tot gratuit, schimbându-i adresa din ceva.blogspot.ro în ceva.ro. Wordpress este puțin o altă mâncare de pește dar despre asta într-un articol viitor.

Octet este, la rândul lui, un blog realizat pe platforma Blogger.

Start

Bună dimineața!

Biensur, s-ar putea să nu fie dimineață la voi. Poate e seară. Sau noapte. Sau altceva. Dar aici la mine este dimineață. Abia am deschis ochii și m-am trezit într-o lume fascinantă. În stânga mea se află un blog mare și frumos, albastru, denumit Facebook; în dreapta o clădire Google. În spate tronează un afiș cu Microsoft iar în față... necunoscutul. Prin aer zboară biți de informație, prin a căror alipire obținem voci, imagini sau cunoaștere. Totul este mirific dar destul de amețitor; unde mai pui că pe magistrală circulă o grămadă de oameni care uneori se mai lovesc de un bit, de un perete sau nu reușesc să comunice între ei în zgomotul de fond. Pentru că nu găsesc canalul potrivit.

start

Așa că ce mi-am zis, hai să încerc să fac o hartă a acestei lumi, așa mic cum sunt. Poate o să ajute și altora. Voi reuși oare? Wish me luck!

sursă foto: glassdoor.com
-->